X
Feedback

Fijn dat u ons wilt helpen!

Elke dag zijn we bezig om onze website te verbeteren. In alles wat we doen is het ons doel om de website zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Tips en suggesties zijn dus altijd welkom!

Bedankt voor uw feedback! Uw mening is waardevol voor ons.

Samen je financiën regelen

Je zit op een roze wolk, eindelijk besloten om samen te gaan wonen. Je bent al helemaal bezig met het klussen en inrichten van jullie huisje. De gezamenlijke financiën is dan misschien niet het meest romantische waar je over na wilt denken. Toch is het goed om hier wel samen met je partner over te praten. Het liefst al voor je de sleutel krijgt. Neem dus even samen de tijd om op een rustig moment in gesprek te gaan over hoe jullie denken over geld. 

Wanneer je gaat samenwonen krijg je te maken met verschillende gezamenlijke kosten: de huur of hypotheek, boodschappen of misschien wel jullie eerstvolgende vakantie. Andere kosten houdt je misschien liever voor jezelf. Besluit vooraf welke kosten jullie rekenen onder gezamenlijke kosten en welke kosten jullie liever apart houden.

Je administratie inrichten
Voor de gezamenlijke kosten is het handig om een gezamenlijke rekening te openen waar alle vaste lasten vanaf gaan. De administratie, zoals contracten, rekeningen en belangrijke e-mails kun je koppelen aan een gezamenlijk e-mailadres. Zo houdt je deze belangrijke zaken voor allebei inzichtelijk. Genoeg belangrijke zaken worden ook nog via de post bezorgd, spreek hiervoor af op welke plek in huis je deze papieren verzamelt.

De kosten verdelen
Heb je besloten wat de gezamenlijke kosten zijn? Het Nibud omschrijft een aantal manieren om deze kosten te verdelen. Dit is vaak afhankelijk van hoeveel jij en je partner verdienen of hoeveel je beide over wilt houden voor je persoonlijke uitgaven.

Het kan natuurlijk ook zijn dat jullie een gezamenlijk inkomen krijgen. Bespreek dan goed of jullie alle inkomsten en uitgaven op één rekening willen houden en of er ruimte is voor een eigen te besteden budget.

Je financiën bijhouden
Kijk ook samen vooruit: waar willen jullie voor gaan sparen op juist op besparen? Wat zijn jullie doelen op lange en korte termijn? Een vakantie, een huis kopen? Wat kosten die doelen? En op welke termijn zijn ze haalbaar?

Het is slim om de afspraken die je maakt vast te leggen. Je financiële situatie is niet in beton gegoten. Door de jaren kan er van alles veranderen. Kies elke kwartaal een moment om samen jullie huishoudboekje door te nemen en te bespreken of alles financieel nog gaat zoals jullie dat beide graag zouden zien.

Alle kosten en uitgaven houdt u overzichtelijk bij in onze Buddy app. Zo weet u zeker dat u altijd voldoende geld overhoudt om rond te komen!

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.