X
Feedback

Fijn dat u ons wilt helpen!

Elke dag zijn we bezig om onze website te verbeteren. In alles wat we doen is het ons doel om de website zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Tips en suggesties zijn dus altijd welkom!

Bedankt voor uw feedback! Uw mening is waardevol voor ons.

Ambtshalve toetsing van consumentenzaken, wat houdt het in?

September 2022 - In veel gevallen lukt het ons om uw vordering zonder tussenkomst van de rechter te incasseren. Maar wat als we geen betaling ontvangen? Dan is de volgende stap dat we een gerechtelijke procedure starten. Zodra de rechter een vonnis in uw voordeel heeft uitgesproken, kan onze gerechtsdeurwaarder een betaling bij uw klant afdwingen. Dit kan bijvoorbeeld door beslag te leggen op het inkomen, de bankrekening of andere bezittingen van uw klant.

Het opstarten van een gerechtelijke procedure begint met het maken van de dagvaarding. Dit is voor uw klant de uitnodiging om voor de rechter te verschijnen. In de dagvaarding moeten we uw vordering aan de rechter onderbouwen. Vroeger nam de rechtbank genoegen met een vrij beperkte onderbouwing. Een kopie van uw factuur en de verstuurde aanmaningen was in de meeste gevallen voldoende.

Maar deze manier van onderbouwen is inmiddels verleden tijd: tegenwoordig zijn de rechters verplicht uw vordering inhoudelijk te toetsen aan het Europese consumentenrecht. Het maakt daarbij niet uit of uw klant het wel of niet eens is met uw vordering. Om de consument te beschermen zal de rechter deze toetsing altijd uitvoeren. Dit heet ambtshalve toetsing.

Wat betekent dit voor u?
Op het moment dat we voor u een gerechtelijke procedure opstarten, vragen we u alle documenten rondom de vordering bij ons aan te leveren. Denk hierbij aan uw algemene voorwaarden, een beschrijving van uw verkoop- of bestelproces, de overeenkomst, de facturen en alle overige communicatie met uw klant. Deze documenten gebruiken we om in de dagvaarding uw vordering van A tot Z te onderbouwen. Voor de rechter is dit belangrijke informatie om te kunnen beoordelen of de vordering voldoet aan wet- en regelgeving.

Voldoet uw onderbouwing?  Dan kunt u van de rechter een toewijzend vonnis verwachten. Met andere woorden: de rechter veroordeelt uw klant tot het betalen van uw factuur en de bijkomende kosten.

Ontbreekt er bepaalde informatie of voldoet de overeenkomst niet volledig aan het consumentenrecht? Dan kan de rechter besluiten uw vordering gedeeltelijk of volledig af te wijzen. Meestal besluit de rechter dan ook dat de kosten van de rechtszaak voor uw rekening komen.

Heeft u nog vragen?
Wilt u meer weten over de ambtshalve toetsing of heeft u vragen over de aan te leveren informatie? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon of bel ons op 088 – 267 00 43. We helpen u graag.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.