Voorbeeldbrieven

Heeft u een vordering op een particulier? Dan bent u verplicht een aanmaning te sturen die voldoet aan de eisen van de Wet Incassokosten (WIK). 

Wat zijn de wettelijke vereisten van de WIK-aanmaning?

  • Geef uw klant nog éénmalig 15 dagen de tijd de factuur zonder extra kosten te betalen. Deze termijn begint een dag na het ontvangen van de aanmaning;
  • Vermeld exact welk bedrag aan incassokosten u in rekening brengt als uw klant niet betaalt. Gebruik hiervoor de WIK calculator aan de rechterkant van deze pagina.
  • Het is in de WIK-aanmaning niet toegestaan om zelf administratiekosten of andere verhogingen in rekening te brengen. 

Ons advies
De tekst van de WIK-aanmaning is strikt. Staat het niet goed omschreven, dan worden bij een eventuele procedure de incassokosten mogelijk afgewezen. Maak daarom gebruik van de voorbeeldbrieven hieronder. 

LET OP!

  • Bent u zelf btw-plichtig? Gebruik dan de Voorbeeldbrief (excl. btw).
  • Zijn uw leveringen van goederen en diensten vrijgesteld van btw (bijvoorbeeld in geval van kinderopvang of gezondheidszorg)? Gebruik dan de Voorbeeldbrief (incl. btw).
  • Heeft u een vordering op een bedrijf? Dan is de Wet Incassokosten niet van toepassing en kunt u de Ingebrekestelling als voorbeeldbrief gebruiken. 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.