X
Feedback

Fijn dat u ons wilt helpen!

Elke dag zijn we bezig om onze website te verbeteren. In alles wat we doen is het ons doel om de website zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Tips en suggesties zijn dus altijd welkom!

Bedankt voor uw feedback! Uw mening is waardevol voor ons.

Samen de financiën regelen

U zit op een roze wolk, eindelijk besloten om samen te gaan wonen. U bent al helemaal bezig met het klussen en inrichten van jullie huisje. De gezamenlijke financiën is dan misschien niet het meest romantische waar u over na wilt denken. Toch is het goed om hier wel samen met uw partner over te praten. Het liefst al voor u de sleutel krijgt. Neem dus even samen de tijd om op een rustig moment in gesprek te gaan over hoe jullie denken over geld. 

Wanneer u gaat samenwonen krijgt u te maken met verschillende gezamenlijke kosten: de huur of hypotheek, boodschappen of misschien wel jullie eerstvolgende vakantie. Andere kosten houdt u misschien liever voor uzelf. Besluit vooraf welke kosten jullie rekenen onder gezamenlijke kosten en welke kosten jullie liever apart houden.

Uw administratie inrichten
Voor de gezamenlijke kosten is het handig om een gezamenlijke rekening te openen waar alle vaste lasten vanaf gaan. De administratie, zoals contracten, rekeningen en belangrijke e-mails kunt u koppelen aan een gezamenlijk e-mailadres. Zo blijven de belangrijke zaken voor allebei inzichtelijk. Genoeg belangrijke zaken worden ook nog via de post bezorgd, spreek hiervoor af op welke plek in huis u deze papieren verzamelt.

De kosten verdelen
Heeft u besloten wat de gezamenlijke kosten zijn? Het Nibud omschrijft een aantal manieren om deze kosten te verdelen. Dit is vaak afhankelijk van hoeveel u en uw partner verdienen of hoeveel jullie beide over willen houden voor persoonlijke uitgaven.

Het kan natuurlijk ook zijn dat jullie een gezamenlijk inkomen krijgen. Bespreek dan goed of alle inkomsten en uitgaven op één rekening komen te staan en of er ruimte is voor een eigen te besteden budget.

Uw financiën bijhouden
Kijk ook samen vooruit: waar willen jullie voor gaan sparen of juist op besparen? Wat zijn de doelen op lange en korte termijn? Een vakantie, een huis kopen? Wat kosten die doelen? En op welke termijn zijn ze haalbaar?

Het is slim om de gemaakte afspraken vast te leggen. Uw financiële situatie is niet in beton gegoten. Door de jaren kan er van alles veranderen. Kies elke kwartaal een moment om samen het huishoudboekje door te nemen en te bespreken of alles financieel nog gaat zoals jullie dat beide graag zouden zien.

Alle kosten en uitgaven houdt u overzichtelijk bij in onze Buddy app. Zo weet u zeker dat u altijd voldoende geld overhoudt om rond te komen!

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.