X
Feedback

Fijn dat u ons wilt helpen!

Elke dag zijn we bezig om onze website te verbeteren. In alles wat we doen is het ons doel om de website zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Tips en suggesties zijn dus altijd welkom!

Bedankt voor uw feedback! Uw mening is waardevol voor ons.

Update: toeslagenaffaire

Januari 2022 - Vorig jaar heeft u informatie van ons ontvangen over de wettelijke afkoelingsperiode van één jaar voor gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. De overheid heeft deze periode bepaald om voor alle betrokken partijen een structurele oplossing te vinden. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en loopt deze incassopauze voor de eerste groep gedupeerde ouders in februari 2022 af. Hoe nu verder?

Huidige stand van zaken
De publieke schulden die door de affaire zijn ontstaan (zoals bijvoorbeeld van de Belastingdienst en gemeentelijke vorderingen), zijn inmiddels grotendeels kwijtgescholden. Voor de afhandeling van private schulden is de Belastingdienst gaan samenwerken met de stichting Sociale Banken Nederland (SBN, het collectief van kredietbanken). De SBN werkt landelijk en gaat voor de gedupeerde ouders aan de slag met het aflossen van private schulden.

Eerder deze maand heeft de SBN hiervoor op haar website een digitaal loket geopend. Hier leest de gedupeerde ouder welke schulden hij of zij kan indienen en hoe het traject daarna verloopt. Na verificatie van de ingediende schulden zorgt de SBN ervoor dat de overheid de vorderingen rechtstreeks aan de schuldeiser of deurwaarder overmaakt. 

Wat doen we in de tussentijd?
Het uitgangspunt van de regeling is dat de gedupeerde ouder zichzelf met zijn of haar schulden bij het loket van de SBN meldt. Daarom informeren we gedupeerden over het loket en geven het (dringende) advies zich daar te melden. Want alleen dan komen de schulden in aanmerking voor vergoeding door de overheid. 

De SBN informeert ons zodra een gedupeerde zich bij het loket heeft aangemeld. De gemiddelde afhandelingstermijn schatten zij vanaf dat moment in op drie maanden. Zodra de SBN de vordering aan ons uitbetaalt, informeren we u hierover en wikkelen we het dossier af.

Tot slot
Bovenstaande regeling geldt voor schulden die zijn ontstaan in de periode tussen 1 januari 2006 en 1 juni 2021. Hierbij vergoedt de Belastingdienst niet alleen de openstaande facturen van de gedupeerden, maar ook de bijkomende rente en minnelijke- en gerechtelijke kosten. En om een beeld te geven van de omvang: op dit moment gaat het om circa 34.000 erkende gedupeerden.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.