X
Feedback

Fijn dat u ons wilt helpen!

Elke dag zijn we bezig om onze website te verbeteren. In alles wat we doen is het ons doel om de website zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Tips en suggesties zijn dus altijd welkom!

Bedankt voor uw feedback! Uw mening is waardevol voor ons.

Invorderen van schulden bij gedupeerden toeslagenaffaire

Maart 2021 - Eerder deze maand heeft de Rijksoverheid een wet aangenomen waarin is bepaald dat de invordering van schulden bij (mogelijk) gedupeerden van de toeslagenaffaire tijdelijk wordt gepauzeerd. De overheid wil deze periode gebruiken om voor alle betrokken partijen een structurele oplossing te vinden voor deze situatie. 

Wat betekent dit voor de behandeling van incassodossiers? We hebben de meest gestelde vragen voor u op een rij gezet:

Hoe weten we of de debiteurklant tot de groep van (mogelijk) gedupeerden behoort?
Een debiteurklant kan ervoor kiezen dit zelf bij ons te melden. Op onze website leggen we uit op welke manier dit kan. Ook vragen we schriftelijk bewijs aan te leveren waaruit blijkt dat de Belastingdienst de situatie in onderzoek heeft.

Meldt de debiteurklant zich niet en blijft de vordering in de minnelijke fase onbetaald? Dan dragen we het dossier over aan onze deurwaarder. Onze deurwaarder ontvangt van de Belastingdienst periodiek een actuele lijst van (mogelijk) gedupeerden. Zodra één van de debiteurkanten is aangemerkt als (mogelijk) gedupeerde, ziet u dit in de online portal en de rapportages terug aan de dossierstatus: ‘aanhouden in verband met toeslagenaffaire’.

Wat betekent dit voor betaalregelingen?
Als de debiteurklant het openstaande bedrag vrijwillig aan ons overmaakt, dan verandert er niets aan de situatie.

Mag de deurwaarder nog steeds beslag leggen?
Zodra de debiteurklant door de Belastingdienst definitief is aangemerkt als gedupeerde, geldt er een wettelijke afkoelingsperiode van één jaar. Deze afkoelingsperiode gaat in vanaf het moment dat de tegemoetkoming van 30.000 euro is uitbetaald. Heeft de debiteurklant zich vóór 12 februari 2021 gemeld bij de Belastingdienst en is de zaak daar nog in onderzoek? Dan geldt er een afkoelingsperiode van 12 februari 2021 tot en met 21 mei 2021.

Tijdens deze periode mag de deurwaarder geen beslag leggen, bijvoorbeeld op het inkomen of een bankrekening van de debiteurklant. Ook het incasseren vanuit eerder gelegde beslagen moet worden beëindigd. De debiteurklant kan er wel voor kiezen om vrijwillig te betalen.

Geldt dit voor alle vorderingen?
Dit tijdelijke uitstel geldt alleen voor schulden die ontstaan zijn vóór 12 februari 2021. Voor schulden die ná 12 februari 2021 zijn ontstaan geldt de afkoelingsperiode niet.

Is er nog een actieve overeenkomst met een gedupeerde?
Tijdens de afkoelingsperiode kunt u lopende overeenkomsten niet wijzigen of opzeggen. Dit betekent dat u bijvoorbeeld een huurcontract niet kunt opzeggen wegens een betaalachterstand van de gedupeerde voor schulden die zijn ontstaan vóór 12 februari 2021.

Het vervolg
Op dit moment plaatsen we de betreffende dossiers in ons schuldbewakingstraject tot duidelijkheid is wat de Belastingdienst voorstelt in de afwikkeling richting private schuldeisers. Zodra er meer duidelijkheid is vanuit de overheid, informeren we u verder. De officiële publicatie van het oratorium kunt u hier lezen.

Heeft u in de tussentijd nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon of stuur een e-mail naar sales@bosincasso.nl.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.