X
Feedback

Fijn dat u ons wilt helpen!

Elke dag zijn we bezig om onze website te verbeteren. In alles wat we doen is het ons doel om de website zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Tips en suggesties zijn dus altijd welkom!

Bedankt voor uw feedback! Uw mening is waardevol voor ons.

Vraag & antwoord

Wet Incasso Kosten

Wat houdt de Wet Incasso Kosten (WIK) in?

De WIK is van toepassing wanneer je een vordering heeft op een consument. In dit geval ben je verplicht een aanmaning te sturen die voldoet aan de eisen van deze wet. In deze aanmaning geef je de klant 15 dagen de tijd om de factuur, zonder extra kosten, te betalen. In deze brief vermeld je ook welke kosten het incassobureau in rekening brengt als je de vordering uit handen geeft.

Ik heb een vordering op een bedrijf, moet ik dan ook rekening houden met de WIK?

Nee, er zijn in dit geval geen wettelijke voorschriften waaraan de herinnering of aanmaning moet voldoen.

Hoe ziet een WIK-brief eruit?

Alleen als jouw klant particulier is ben je verplicht om een aanming te sturen. Deze moet voldoen aan de eisen van de Wet Incasso Kosten (WIK). Daarom adviseren we je gebruik te maken van onze voorbeeldbrieven en de WIK calculator. Zo weet je zeker dat de incassokosten bij een eventuele rechtszaak niet afgewezen worden.

Hoe bereken ik de incassokosten?

Het is belangrijk dat je het exacte het bedrag aan incassokosten vermeldt. Maak hiervoor gebruik van onze WIK calculator.

Moet ik wel of geen btw vermelden?

Ben je btw-plichtig?
Noteer dan alleen de incassokosten.

Ben je niet btw-plichtig?
Noteer dan de incassokosten en btw apart van elkaar.

Mag ik zelf nog administratiekosten in rekening brengen?

Nee. Het is in de WIK-aanmaning niet toegestaan zelf nog administratie- of herinneringskosten in rekening te brengen.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.