X
Feedback

Fijn dat u ons wilt helpen!

Elke dag zijn we bezig om onze website te verbeteren. In alles wat we doen is het ons doel om de website zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Tips en suggesties zijn dus altijd welkom!

Bedankt voor uw feedback! Uw mening is waardevol voor ons.

Vraag & antwoord

Wet Incasso Kosten

Wat houdt de Wet Incasso Kosten (WIK) in?

De WIK is van toepassing wanneer u een vordering heeft op een consument. U bent dan verplicht een aanmaning te sturen die voldoet aan de eisen van deze wet. In deze aanmaning geeft u uw klant nog éénmalig 15 dagen de tijd de factuur, zonder extra kosten, te betalen. Ook vermeldt u het bedrag aan incassokosten dat het incassobureau in rekening brengt wanneer u de vordering uit handen geeft.

Ik heb een vordering op een bedrijf, moet ik dan ook rekening houden met de WIK?

Nee, er zijn in dat geval geen wettelijke voorschriften waaraan uw herinnering of aanmaning moet voldoen.

Hoe ziet een WIK-brief er uit?

De tekst van de WIK-aanmaning is strikt. Staat het niet goed omschreven? Dan kan de rechter in een eventuele procedure de incassokosten afwijzen. Maak daarom gebruik van onze voorbeeldbrieven. Deze voldoen aan de meest recente eisen van de rechtspraak.

Hoe bereken ik de incassokosten?

Het is belangrijk dat u exact het bedrag aan incassokosten vermeldt. Maak hiervoor gebruik van onze WIK calculator.

Moet ik wel of geen btw vermelden?

Bent u zelf btw-plichtig? Gebruik dan de voorbeeldbrief exclusief btw en noteer in uw aanmaning uitsluitend het bedrag aan incassokosten.

Bent u niet btw-plichtig (bijvoorbeeld als onderwijsinstelling of sportvereniging)? Gebruik dan de voorbeeldbrief inclusief btw en noteer in uw aanmaning het bedrag aan incassokosten en btw apart.

Mag ik zelf nog administratiekosten in rekening brengen?

Nee. Het is in de WIK-aanmaning niet toegestaan zelf nog administratie- of herinneringskosten in rekening te brengen.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.